nedjelja, 14. srpnja 2024.

Zli zaborav smrtnog časa - 1

Pored svih glupih iluzija koje je Sotona unio u ovaj svijet, nema veće ni pogubnije od zaborava smrtnog časa i onoga što poslije smrti treba uslijediti na pravednom sudu Vrhovnog Suca. Stoga je posve nužno znati da je grijeh došao u ovaj svijet upravo kroz ta vrata, odnosno kroz zli zaborav, jer glavna stvar kojom je Zmija htjela zavesti Evu bilo je upravo to da neće nikada umrijeti i da ne treba misliti na smrt. I, s tom istom prevarom Zmija i danas nastavlja obmanjivati ljude, tako da je bezbroj bezumnika koji žive u tom zlom zaboravu i koji umiru ne razmišljajući ni jednoga trenutka o nesreći koja ih prije ili kasnije očekuje.
  Ali, obzirom da smrt slijedi život i susreću se, nužno je znati da je najsigurnije jamstvo dobre smrti koja osigurava život vječni 
upravo dobar i krepostan pravoslavni kršćanski duhovni život, i da nema ničeg važnijeg nego svoje srce odvojiti od ljubavi prema zemaljskim stvarima, koja u tom posljednjem času dušu muči, čini je jadnom i steže jakim lancima, tako da ne uživa potpunu slobodu i teško da se može uzdići nad onim što je za zemaljskog života ljubila.
  Nužno je također naglasiti da je u današnje vrijeme, u Domovini, gotovo pa nemoguće naći pravovjernoga kršćanina koji sluša tu spasonosnu kršćansku pravoslavnu istinu da osigura dobru smrt koja vodi u život vječni a izbjegava vječnu pogibelj. Kao otkupitelj ljudskog roda, Gospodin je svim ljudima dao priliku za život vječni tj. da se pokaju i rade na oslobađanju od posljedica istočnog grijeha i ne osjećaju ga u trenutku smrti, a ta bezumna i nesretna Adamova djeca cijeli svoj život provode opterećujući se novim teretima i lancima grijeha da umru kao robovi svojih strasti i pod tiranskom silom svoga nemilosrdnog zlog neprijatelja posve ispune Gospodinove riječi kojima ih opominje: Što koristi čovjeku ako dobije sav svijet, a izgubi svoj život? (Mt 16,26). Amen!
 

Nema komentara:

Objavi komentar