srijeda, 29. listopada 2014.

Pouka o poniznosti

''Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.'' (Lk 14, 11)

''Promatrajući kako uzvanici biraju prva mjesta kaza im prispodobu: 'Kada te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto da ne bi možda bio pozvan koji časniji od tebe, te ne dođe onaj koji je pozvao tebe i njega i ne rekne ti: 'Ustupi mjesto ovome.' Tada ćeš, postiđen, morati zauzeti posljednje mjesto. Nego kad budeš pozvan, idi i sjedni na posljednje mjesto pa, kada dođe onaj koji te pozvao, da ti rekne: 'Prijatelju, pomakni se naviše!' Bit će ti to tada na čast pred svim sustolnicima, jer - svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.''(Lk 14,7-11)

   Gospodin Isus Krist je znao da su glavni grijesi farizeja bili oholost i častoljublje i zato ih ovom pričom želi poučiti i od toga izliječiti.
   Kazao im je, da ako budu kao gosti pozvani k stolu neka ne izabiru prva mjesta jer bi poslije njih mogli doći oni koji su više zaslužni, a kojima bi tada svoja mjesta trebali sramotno ustupiti. Zato ih poučava da sjednu na zadnja mjesta i čekaju dok ih domaćin ne pozove naprijed, jer će im tada to pred svima biti na čast.
   Što želi reći u prispodobi Gospodin svakom čovjeku posve jasno kaže ovim riječima:''Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.'' (Lk 14,11).
   Ova Gospodinova izjava ispunja se već na ovomu svijetu, jer je poznato da su mnogi još za vrijeme svoga zemaljskog života radi svoje oholosti bili posve poniženi dok su mnogi radi svoje poniznosti bili doista uzvišeni.
   Po sjajnim primjerima Svetih vidi se da samo poniznost čovjeku donosi uzvišenost, a po sramotnim primjerima mnogih oholih tirana vidi se da im je njihova oholost još za vrijeme života donijela samo sramotu i poniženje.
   Uzvišenost svetih nastala je iz njihovog poniznog vršenja zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu dok su poniženje i sramota oholih nastali upravo zbog toga što nisu vršili ono što im je od Boga bilo zapovjeđeno.
   Ova gore spomenuta Gospodinova izjava posve sigurno i u potpunosti će se ispuniti na drugom svijetu, jer će svi oholi ljudi sa Sotonom biti odbačeni u Pakao dok će ponizni naći svoja mjesta među Anđelima i Svetima u Nebu.
   Stoga, kršćanin najviše treba izbjegavati oholost i častoljublje te se od Gospodina Isusa Krista učiti pravoj poniznosti srca. Jedino ako bude ponizan Bog će mu dati svoju milost da može njegove zapovijedi vršiti i ustrajno raditi oko svoga spasenja. Amen!

Nema komentara:

Objavi komentar